
Birleşik Arap Emirlikleri, Batı Asya bölgesinde, Arap Yarımadası’nın doğu kıyı kesiminde bulunur. Basra Körfezi’ne olan kıyısıyla öne çıkan ülke, Suudi Arabistan ve Umman ile sınır komşusudur. Coğrafi anlamda Orta Doğu’nun önemli bir parçası olmakla beraber Güney Asya ile kesişim noktasında bulunur. Ülkenin stratejik açıdan önemli konumu sayesinde deniz ticareti ve enerji üretimi bakımından küresel ölçekte oldukça etkili bir rol oynar.
Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti neresi?
“Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti neresi?” sorusunun yanıtı Abu Dabi’dir. Abu Dabi, ülkenin en geniş emirliği unvanını taşırken aynı zamanda yönetim ve ekonomik faaliyetlerinin de merkezi konumundadır. Şehir petrol zenginliğine bağlı olarak hızlıca gelişim göstermiş, modern bina ve gökdelenlerle kaplanmıştır. Popülerliği artan şehir, uluslararası kuruluş ve etkinliklere de ev sahipliği yapmaktadır.
Abu Dabi içerisinde yer aldığı Abu Dabi Emirliği’nin de başkenti olarak sayılır. Abu Dabi tarihi konusunda ortaya çıkan arkeolojik kalıntılar incelendiğinde tarihinin M.Ö 3. yüzyıla kadar uzandığı görülmektedir.
Abu Dabi Arapça’da ‘Ceylan Toprakları’ olarak ifade edilir. Şehir hakkındaki efsanelere bakıldığında kuruluşu genç bir ceylanın bir topluluğa temiz suya ulaşmaları noktasında önderlik etmesi ile başlar. Günümüzde şehir dünyanın en hızlı modernleşen bölgelerinden biri olarak gözde turizm noktaları arasında yer almaktadır.
Abu Dabi’ye nasıl gidilir?
Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti olan Abu Dabi’de uluslararası bir havalimanı bulunur. İstanbul’dan Abu Dabi Uluslararası Havalimanı’na aktarmasız olarak 4 saat 40 dakikada ulaşılabilir.
Abu Dabi, neredeyse yılın her zamanında güneşli bir havaya sahiptir. Kış mevsiminde sıcaklık ortalaması 18 derecenin altına düşmez. Şehri ziyaret etmek isteyenler için en uygun zamanın ilkbahar veya sonbahar ayları olduğu söylenebilir. Blhassa mayıs, eylül ve ekim aylarında hava 30 derecenin altında, deniz sıcaklığı ise 30 derecedir. Bu sayede şehir rahatlıkla gezilebilir, aynı zamanda deniz tatili de yapılabilir.
Abu Dabi’de nerede gezilir?
Birleşik Arap Emirlikleri’nin ve Abu Dabi Emirliği’nin başkenti konumunda olan Abu Dabi şehri modernleşme sürecinde kültür yapısını ve doğal güzelliklerini korumayı başarabilmiş bir şehir olarak öne çıkar. Şehirdeki etkileyici mimariye sahip modern yapılar, büyük yapıdaki camiler, etkileyici plajlar ve kültürün izlerini taşıyan tarihi yapılar şehrin en ilgi çekici özellikleri arasındadır.
Öte yandan farklı konular çerçevesinde açılan müzeler ve Abu Dabi’nin çevresindeki adalar da görülmesi gereken yerlerdendir. Abu Dabi’de her anlayışa göre eğlence ve etkinlik yer alır. İsteyenler plajlarda güneşin tadını çıkarabilir ya da ülke çöllerinde safarilere katılabilirler. Heyecanlı aktivite arayanlar içinse pek çok su sporu ve tema park bulunur.
Abu Dabi’de görülmesi gereken yerler şu şekildedir:
- Sheikh Zayed Büyük Camii
- Al Jahili Kalesi
- Abu Dabi Gelenek Köyü
- Ferrari World Abu Dhabi
- Saadiyat Adası
Abu Dabi mutfağı
Arap kültürünün bulunduğu her yerde olduğu gibi Abu Dabi mutfağında da en önemli anlayış paylaşmak ve cömertliktir. Geçmişten itibaren Bedevi çadırlarında görülen bu geleneğin etkileri hâlâ Abu Dabi sofralarında görülür. Şehrin önemli bir ticari merkezi olması sayesinde taze ürünlere erişim mümkündür. Bafra Körfezi’nden gelen taze deniz ürünleri bir yana şehirde birçok çeşit taze sebze ve meyveler de tüketilir.
Bölgeye has yemeklerin en dikkat çekici özelliği ise yerel baharatların kullanımıdır. Bilhassa tarçın, safran, zerdeçal, fıstık ve kurutulmuş meyvelere pek çok sofrada rastlamak mümkündür. Arap mutfağında özel olarak uygulanan pişirme teknikleri ise kırmızı ve beyaz ete farklı lezzet kazandırır. Kil fırında veya tencerede yavaşça pişirilerek elde edilen et ve buğday yemeği Al Harees bölgenin en popüler yemeklerinden biridir.
Ülke mutfağında ana yemeğin yanında mevsim sebzeleri ile pişirilen aromalı pirinç pilavları servis edilir. Pilav içerisinde yine safran, fıstık ve baharatlar bolca görülür. Bununla beraber Abu Dabi şehrindeki meze kültürü oldukça gelişmiştir. Yemek bittikten sonra geleneksel Arap kahvesi ve ülkemize tanıdık bir lezzet olan baklavanın Abu Dabi versiyonu da mutlaka denenmelidir.